پدر سالاری و مدرنیته
نویسندگان
چکیده
جامعة پدر سالار اساساً متفاوت از جامعة مدرن بوده و ویژگی های ارزشی‘ اجتماعی ‘ اقتصادی و سیاسی و گفتمان خاص خود را دارد. هشام شرابی پدر سالاری عربی را یک کلیت روانشناختی- جامعه شناختی خاص می داند که با نظامی از ارزشها و ساختارها و رویه های اجتماعی متعلق به نوع معینی از اقتصاد و فرهنگ مشخص می شود. در مقابل‘ مدرنیته همزمان در برگیرندة عقلانیت و انقلاب است و ساختارها وآگاهی متناسب با خود را دارد که در غرب در فرایند نوسازی به یک دگرگونی ساختاری عمیق انجامید. اما این مدرنیته در رابطة سلطه میان مرکز پیرامون (در اینجا جهان عرب) تحریف شد و در فرایند نوسازی جوامع پدر سالار جدید را در دنیای عرب و اسلام بوجود آورد. شرابی روان پارگی را یک خصیصة عمدة جامعه پدر سالار نوسازی شده می داند که در آن نه فرد و نهاد سنتی اصیل خبری هست و نه فرد و نهاد مدرن حقیقی در آن یافت می شود. این دوگانگی و تضادهای ساختاری حتی در روشنفکران «نوسازی شده» نیز انعکاس دارد که به قول شرابی متحد قوی پدرسالاری جدید و دشمن مدرنیته اصیل هستند و مدلهای غربی را به بت واره ها تبدیل کرده اند. آگاهی بت واره شده هم تقلیدی و هم انفعالی است. به این ترتیب هم در روابط ومناسبات اجتماعی و هم در ساختار آگاهی و در جامعه پدر سالار جدید عربی و اسلامی مدرنیته تحریف شده و مدرنیسم صرفاً یک عمل و رویة انعکاسی و بتواره شده و وابسته و غیرانتقادی می باشد که نتیجة مطلوبی در بر ندارد.
منابع مشابه
قرآن؛ جمهوریت و مردم سالاری
نویسنده نخست تعریفى از جمهوریت ارائه مى کند آنگاه به مؤلفه هاى بنیادى و علمى آن مى پردازد. در بخش مؤلفه هاى بنیادى از عناوینى چون: توحید در ساحت اندیشهوزى، عدالت محورى، قانونمندى، آزادى اندیشه، رضایت و مقبولیت عامه بحث مى کند و دربخش مؤلفه هاى عینى و علمى محورهاى زیر را مورد بررسى قرار مى دهد: هدایت و رهبرى مستمر، جامعه دینى، وجود نهادهاى نظارتى، مشارکت سیاسى فراگیر.
متن کاملمدرنیته و مطالعات دینی
این مقاله متکفّل اشاراتی در باب نسبت «مدرنیته» و «مطالعات دینی» است. بدین منظور ضمن بحثی دربارة مفهوم «دین» در «مطالعات دینی» جدید، از داعیة علمی بودنِ مطالعات دینی جدید و نیز نوع زبان و اهمیت تاریخ در این مطالعات سخن میرود و تلویحاً به تمایز مطالعات دینی جدید با آنچه در سنّت الهیات، کلام و علوم دینی خوانده میشد، نیز اشاره میشود.
متن کاملمدرنیته و حسابداری مدیریت
مطالعه سیر تاریخی علوم، نشان می دهد که آن علوم در راستای پیشرفت جوامع، تکامل یافته اند. در این سیر تاریخی، جوامع پس از گذر از دوران کشاورزی و صنعتی به دوره ای می رسند که از آن به عنوان مدرنیته یاد می شود. مدرنتیه پیامدهای بسزایی در کلیه جنبه های زندگی انسان اعم از زندگی اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، زیست محیطی داشته است. هدف این پژوهش بررسی متغیرهای مربوط به مدرنیسم در توسعه تکنیک های حسابداری مدیر...
متن کاملمنابع من
با ذخیره ی این منبع در منابع من، دسترسی به آن را برای استفاده های بعدی آسان تر کنید
عنوان ژورنال:
مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسیناشر: دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران
ISSN 0196-1026
دوره 50
میزبانی شده توسط پلتفرم ابری doprax.com
copyright © 2015-2023